Periodontoloji nedir?

Periodontoloji dişi çevreleyen ve destekleyen dokular olan dişeti, alveolar kemik (dişin çevresindeki kemik), sement (diş kökünü kaplayan tabaka) ve periodontal ligament (diş kökü ile kemiği bağlayan yumuşak doku, bağ dokusu) hastalıklarının teşhisi ve tedavileri ile ilgilenen diş hekimliği branşıdır.

Periodontal hastalık yani dişeti hastalığı nedir?

Dişeti hastalıkları yani periodontal hastalıklar nedeniyle dişi çevreleyen kemikte rezorpsiyon (erime, kayıp) ve dişetinde çekilmeler oluşur. Dişi çevreleyen kemik ve dişetindeki azalmalar sonucunda dişler sallanmaya başlar ve nihayetinde dişler çürümeden kaybedilebilir. Dişeti hastalıkları genellikle ağrısız bir şekilde ilerler. Hastalar genellikle ağız kokusu, dişeti kanaması, dişlerin sızlaması gibi şikayetlerle diş hekime başvururlar.

Dişeti hastalığı neden oluşur?

Dişeti hastalığının sebebi genellikle eksik hijyen yani eksik diş temizliğidir. Eksik hijyen nedeniyle dişlere tutunan ve çoğalan bakteriler diş plağı denilen tabakayı oluşturur ki dişeti hastalığının oluşmasında en önemli rolü bu yapı üstlenir. Dişeti hastalığı için sigara kullanımı en önemli risk faktörlerinden birisidir. Diğer risk faktörleri ise diabet gibi çeşitli sistemik hastalıklar, stres, kötü beslenmedir. Gece diş sıkma veya gıcırdatma, kötü diş kapanışı, dişlerde çapraşıklık, kötü ve eski dolgu veya protezler de dişeti hastalığına neden olabilir.

Sadece diş fırçalamak yeterli midir?

Tedavi sonrası hastalara normal fırçalamaya ek olarak önerdiğimiz ara yüz fırçası veya diş ipi kullanımı hastalığın tekrarlamasını önlemede en önemli araçlardan birisidir. Tedavi sonrası günde 1 kere ve düzenli olarak kullanılması gereken bu araçlar dişetleri sağlığına kavuştuktan sonra bırakılmamalı.

Antibiyotik kullanmalı mıyım?

Antibiyotikler ve diğer çeşitli ilaçlar hastalığın tedavisi için hastalar tarafından sıkça ve kontrolsüzce başvurulan ajanlardır. Dişlerle ilgili enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler ancak yardımcı olarak kullanılır. Enfeksiyonun tamamen temizlenmesi için öncelikle tedavi edilmesi, tedavi ile birlikte eğer hekim gerekli görürse, uygun gördüğü antibiyotik ve ya antibakteriyel gargara hekimin anlattığı şekilde kullanılmalıdır.

Tedavisi Nedir?

- Flep Operasyonu

İltihaplı dokuları temizleyerek diş çevresindeki kemik yıkımını durdurmayı hedefler. İleri dişeti hastalığı ve dişleri destekleyen kemikte kayıpların görüldüğü durumlarda yapılır.

Faydaları

-İşlem sonrası dişi destekleyen kemikte meydana gelen yıkım duracaktır. Dişeti hastalığı nedeniyle oluşan kötü ağız kokusu ortadan kalkar. Dişeti koyu kırmızı renkten estetik bir görüntü oluşturan pembe renge dönüşür. Dişeti kanamaları minimum seviyeye iner veya tamamen ortadan kalkar. Ağızda bulunan iltihap nedeniyle oluşabilecek halsizlik ve direnç düşüklüğü ortadan kalkar.

-Operasyon sonrası dişlerde bir miktar sıcak , soğuk, ekşi ve tatlı hassasiyetinde artış normaldir. Bu durumu gidermek için hastalarımızın hassasiyet giderici macun kullanması uygundur.

- Derin Dişeti Kürtajı

Amaç:İltihaplı dokuları temizleyerek diş çevresindeki kemik yıkımını durdurmaktır. Flep operasyonunda cerrahi olarak dişeti açılarak yapılan iltihabın uzaklaştırılma işlemi burada kapalı olarak yani dikişsiz ve cerrahisiz yapılır. Ancak bu işlem hastalığın belirli bir seviyesine kadar yapılabilir.

- Serbest Dişeti Grefti

Dişeti çekilmesi nedeniyle sağlıklı yapışık dişeti kalmayan bölgelere damaktan sağlıklı dişeti naklederek kemik yıkımı ve diş kaybının önüne geçmek, estekik olarak da açık olan kök yüzeylerini bir miktar kapatmayı hedefler.

Tedavi sonrası ağrı çok olur mu ?

Hayır, hastanın ağrı eşiği durumuna göre oluşacak ağrılar genellikle bir ağrı kesici ile giderilebilecek kadardır.