Gömük Dişler
Gömük dişler ya da bir diğer tabirle gömülü dişler, sürmesi gerekirken sürememiş diş eti ya da kemik atında kalmış dişlerdir. Özellikle 20’lik dişler bu grupta yer alır. Sürme yaşı tamamlandığı halde normal okluzyonda yerini alamamış; kemik ve yumuşak doku içinde kalmış dişler gömülü dişler olarak tanımlanırken gömük dişin oluşması bireylerin genetik özellikleri, beslenme şekilleri, dişlerin fonksiyona katılım, ırksal değişiklikler gibi nedenlere göre de değişiklik gösterebilir. Genellikle erkeklerde 20–23, bayanlarda ise 21–22 yaşlar arasında bu durumla karşılaşılır. Gömülü dişlerin çene ve diğer diş yapılarına zarar vermemesi için derhal çekilmesi gerekir.
Gömük Dişler Uygulaması Nasıl Yapılır?
Gömülü diş çekimi öncesinde diş hekiminiz tarafından çene ve diş yapınızın kontrolü yapılır ve yapılacak ameliyat hakkında sizlere bilgilendirmede bulunulur. Gömüşü diş ameliyatı öncesinde almanız gereken ilaçları aldıktan sonra dişetinin yarılarak altındaki dişin ortaya çıkarılıp çekilmesi ve dikiş atılması işlemi uygulanır.
Gömülü dişin olduğu bölgeye lokal anestezi ile uyuşturma işlemi yapılır ve dişeti kesilerek gömülü diş alınır. Dişin etrafının açılması işlemi ile birlikte dişin yönüne göre çekim işlemi uygulanır. Ardından diş çekilerek çıkarılır. Dişetine dikiş atılarak operasyon sonlandırılır. Gömülü diş tedavisi öncesinde kanamanın durmasını engelleyen aspirin gibi ilaçlar kullanılıyorsa hekim kontrolünde ameliyat öncesi kesilmelidir.
Gömük Dişlerin Çekilmesinin Avantajları
Gömük veya gömülü diş çekimi kişinin ağız, çene ve diş sağlığı için gerekli bir operasyon olsa da ciddiyeti anlaşılmadığı için çoğu hasta tarafından göz ardı edilir.
Gömülü dişlerinizi çektirmeye sizi ikna edecek gömülü diş ameliyatı avantajları:
Diş çürüklerinin oluşmasının önüne geçer.
Dişlerin sağlıklı bir şekilde sıralanmasına yardımcı olur. Yer darlığı nedeniyle oluşan basınç ağrısını ortadan kaldırır. Kist ve tümör oluşumunun önüne geçer. Ortodontik tedavileri destekler. Ağız kokusunu ortadan kaldırır, dişlerin daha rahat temizlenmesini sağlar. Patolojik çene kırıklarının önüne geçer. Gömülü diş ameliyatı sayesinde daha sağlıklı ve düzgün diş yapısına sahip olunur. Gömülü diş zararları ortadan kaldırıldığında sağlıklı dişlerin kayıpları engellenir.
Gömülü diş tedavisi ile gömülü 20’lik diş çekimi her hastaya uygulanamamaktadır.
Gömülü diş çekiminin uygun olmadığı durumlar:
-Komşu diş veya yapılarda (sinir, damar vb.) yüksek hasar riski
-Dişin protez yapımında dayanak olarak kullanılacağı durumlar
-Hastanın genel sağlık durumunun uygun olmadığı koşullar
-Çok ileri yaştaki hastaların klinik ve radyografik olarak herhangi bir patolojik belirti vermeyen gömülü dişleri
Gömülü diş ameliyatı öncesi doktor kontrolleri gerekmektedir. Doktorunuzun onaylamadığı hiçbir tedaviyi yaptırmamanız gerekir.
Gömük diş ameliyatı sonra oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?
Gömülü diş ameliyatı sonrası hastanın elinde olan ya da olmayan nedenlerden dolayı komplikasyonlar oluşabilir. Bunlar arasında genellikle; ağrı, ödem, ağız açmada kısıtlılık, diş çekildikten sonraki günler şiddetli ve zonklayıcı ağrı, ağız kokusu, enfeksiyon, kanama, yumuşak doku ve damar hasarı ile komşu dişlerde hasar görülebilir.
Gömülü diş çekimi ne kadar sürer?
Gömülü diş çekimi basit bir operasyon olduğu için birkaç dakika sürer. Ameliyatın ardından bünyeye göre değişmekle birlikte 4-5 saat uyuşukluk hissi ve hafif kanama devam edebilir. Doktorunuzun önerileriyle ağrı kesici kullanarak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
Gömük diş operasyonu sonrası ağız bakımı ve beslenme nasıl olmalı?
Gömülü diş tedavisi sonrasında ilk gün tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır. İlk iki gün ılık, taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Besin tüketimi ve diş fırçalama sonrasında hekim tarafından önerilen gargaralar kullanılmalıdır. İlk 48 saat sigara içilmemelidir.
Gömük diş operasyonu sonrası yüzüm çok şişer mi?
Gömük dişler çekildiğinde kişinin yanağında ödem oluşabilir ancak bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır.Gömülü diş çekimi sonrası çok ağrı olur mu?
Gömülü diş ameliyatı sonrası hızlı ve yeterli cerrahi müdahale sonucunda fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır. Aşırı ağrı durumlarında doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.