Kuron ve köprü her ikisi de sabit protezlerdir. Her gün çıkarıp temizleyebileceğiniz protezler gibi çıkarılabilir protezlerin aksine kuronlar ve köprüler, mevcut diş veya implantların üzerine yapıştırılır ve sadece diş hekimi tarafından çıkarılabilir.
Kuronların Fonksiyonu Nedir?
Kuron, hasarlı dişi tamamen kaplamak için kullanılır. Hasar görmüş dişi kuvvetlendirmesinin yanı sıra, kuron, görünümü, şekli veya hizasını düzeltmek için de kullanılabilir. Kuron ayrıca, fonksiyon görebilmesi için dişe benzer bir şekil ve yapı sağlayacak şekilde implantın üzerine de yerleştirilebilir. Porselen veya seramik kuronlar, dişinizin doğal renginde üretilebilir. Kullanılabilecek diğer malzemeler; altın ve metal alaşımları, akrilik veya seramik olabilir.. Bu alaşımlar, genelde porselenden daha güçlüdür ve arka dişler için önerilir. Güçlü ve çekici olması dolayısıyla metal altyapılı porselen kullanılabilir.Diş hekiminiz aşağıdaki nedenlerden dolayı kuron yapılmasını önerebilir:
-Dolgu yapmak için yeterli diş hacmi kalmadığında dolgu yerine -Zayıflamış dişlerin çatlamasını önlemek için -Kırık dişi onarmak için -Köprü yapabilmek için -Diş implantını kaplamak için -Sararmış veya şekli bozuk dişi kaplamak için -Kanal tedavisi görmüş dişi kaplamak için
Köprü Neden Yapılır?
Bir veya daha fazla eksik dişiniz varsa, köprü önerilebilir. Eksik dişin yol açtığı boşluklar, dişlerin boşluklara kaymasına veya dişin yerinde dönmesine ve ağız kapanışında değişikliğe yol açabilir. Eksik dişlerin yol açtığı dengesizlik ayrıca, dişeti hastalığına ve temporomandibular eklem (TMJ) bozukluklarına yol açabilir.
Köprüler, eksik bir veya daha fazla dişin yerine kullanılır. Diş olmayan boşluğu doldururlar. Köprüler, boş alanı çevreleyen doğal dişlere veya implantlara yapıştırılırlar. Destek denilen bu dişler, köprü için sabitleyici görevi görürler. Boşluğu dolduracak olan bu yeni diş, destek kuronlara tutturulur. Kuronlarda olduğu gibi, köprü içinde birçok malzeme arasından seçim yapabilirsiniz. Diş hekiminiz, eksik dişin (veya dişlerin) konumuna, fonksiyonuna, estetik beklentilere ve maliyete göre, hangi malzemenin kullanılacağına karar verirken size yardımcı olabilir. Porselen veya seramik köprüler, dişinizin doğal renginde üretilebilir.
Kuron ve Köprü Nasıl Yapılır?
Kuron veya köprü yapılmadan önce, destek diş (veya dişler), kuronun sığacağı şekilde küçültülür. Dişi/dişleri küçülttükten sonra, diş hekiminiz, kuron ya da köprü için doğru bir kalıp yapabilmek için dişinizin modelini çıkarır. Porselen kullanılacaksa, diş hekiminiz, kuron veya köprü için mevcut dişinizin rengine uyacak doğru tonu belirler.
Bu kalıbı kullanarak diş laboratuarı kuron veya köprüyü, diş hekiminizin belirttiği malzemeden hazırlar. Kalıcı kuron veya köprü yapılana kadar geçici kuron veya köprü, hazırlanan dişi kaplayacak şekilde yerine yerleştirilir. Kalıcı kuron veya köprü hazır olduğunda, geçici kuron veya köprü çıkarılır ve yeni kuron veya köprü hazırlanan dişin veya dişlerin üzerine yapıştırılır.
Kuron ve Köprü Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Kuron ve köprüler uzun süre kullanılabilir, ancak bazen gevşeyerek düşebilirler. Kuron veya köprünün uzun ömürlü olabilmesi için yapmanız gereken en önemli şey, ağız sağlığınızı korumaktır. Dişlerinizi günde iki kere florürlü diş macunu ile fırçalayarak ve her gün diş ipi kullanarak, dişlerinizin ve dişetlerinizin sağlığını koruyun. Ayrıca, diş muayenesi ve profesyonel temizlik için düzenli olarak diş hekiminize gidin.
Yeni kuron veya köprüde hasar görmesini engellemek için, sert gıda, buz veya diğer sert nesneleri çiğnemeye çalışmayın.